Zdravje – bolezen – celjenje

Valovanje med zdravjem, boleznijo in celjenjem preidemo večkrat v svojem bivanju. Včasih smo zdravi kot dren, včasih nas zatrese tako, da dalj časa ne dosežemo ponovnega ravnovesja. Bolezen in bolečine nas opomnijo na del telesa, ki je postajal čedalje bolj ranljiv in se ga nismo zavedali. Bolezen prebudi v nas nepričakovano moč, nekaj, kar se bori, da bi premagalo ovire in zaživelo celovito. Omogoči, da odpremo srce in sprejmemo pomoč drugih ter dopustimo, da pride v naše življenje nekaj blagega, milega. Celjenje poteka vse dotlej, da se prebijemo skozi žalost in izgube ter se povežemo s tistim kotičkom v sebi, kjer smo skladni in celi.

Celovitost je edinstvena globoko v nas in jo včasih izgubimo, ko iščemo načine, da bi se dopolnili, ko se zgledujemo po drugem, da bi bili popolni. Bolezen je mogoče darilo, ki nas vrne v svoje otroštvo, v prvega sebe, ko ponovno ugotovimo, da se nam lastna celovitost najbolj prilega. Zgodbe ljudi pravijo, da so bile plahe matere, prestrašeni možje, ki so ob svoji bolezni ali bolezni bližnjega zaobšli strahove in omejujoča prepričanja ter izvedli pogumna dejanja, skočili s skale in tako zgradili celovitost, ki je tudi prej prebivala v njih. Prebujena moč in potreben pogum ob spremljanju in poslavljanju od drage osebe, je preoblikovala njihova življenja. Kot bi stiska prišla naproti plahosti in nebogljenosti ter osvobodila krila, ujeta v živ kamen ali kot bi telesa po ohlapnem oblačilu in žepih tipala za svojim žilavim duhom in dušo.

Med nami so ljudje, ki so sposobni odziva na trpljenje, ker jih trpljenje drugih gane in prizadene. To so lahko učitelji ali hišniki, fotografi ali šivilje, bogataši ali reveži, vplivni državljani ali zaprte osebe. Sposobni so občutiti trpljenje v skupnosti in se nanj sočutno odzivati. Brez sočutja se svet ne more nadaljevati.

 

TELO si zapomni

  • Vaje za sproščanje stresa TRE®
  • Bownova terapija
  • Sproščanje brazgotinastega tkiva MSTR®

 

UM se uči

  • Zdravstveno poučevanje
  • Medicinska hipnoza

 

DUH preživi

  • Psihoterapija – logoterapija
  • Logoterapija – šola za življenje

Domov